Principiul de funcționare a unui lift hidraulic este incredibil de simplu – este doar o cabină atașată la un sistem de ridicare.

Desigur, lifturile moderne de pasageri și de marfă sunt mult mai elaborate. Ele au nevoie de sisteme mecanice avansate pentru a gestiona greutatea substanțială a cabinei ascensorului și încărcătura sa. În plus, ele au nevoie de mecanisme de siguranță și control, pentru ca totul să funcționeze fără probleme în momentul în care pasagerii  le folosesc.

Cele mai des utilizate modele de ascensoare sunt: lifturile hidraulice cu tracține directă și lifturile hidraulice cu acționare indirectă.

Ascensoarele hidraulice folosesc un piston-hidraulic acționat din interior de un fluid. Se poate vedea acest lucru în schița de mai jos.
Untitled

Cilindrul este conectat la un sistem de pompare cu lichid (de obicei, sistemele hidraulice ultilizează ulei rezistent la presiuni înalte, dar poate lucra și în alte fluide incompresibile). Sistemul hidraulic are trei părți:

  • Un rezervor (rezervorul de lichid)
  • O pompă, propulsată de un motor electric.
  • O supapă între cilindru și rezervor.

Pompa duce lichidul într-o conductă care împinge cilindrul pe verticală. Când supapa se deschide fluidul se va întoarce în rezervor (centralină). În momentul în care robinetul este închis, lichidul sub presiune nu are unde să meargă decât  în cilindru. Astfel, fluidul colectat în cilindru împinge pistonul în sus ridicând cabina ascensorului.

Pentru ca liftul să coboare, sistemul de control trimite un semnal la supapă. Când sistemul electric  deschide supapa, lichidul care este colectat în cilindru poate curge în rezervorul de lichid. Greutatea mașinii și a încărcăturii împinge în jos pistonul care conduce fluidul în rezervor. Mașina coboară treptat. Pentru a opri cabina la un etaj inferior, sistemul de control închide din nou supapa.

Acest sistem este incredibil de simplu și extrem de eficient, dar are unele dezavantaje. În articolul următor vă vom prezenta principalele  avantaje și dezavantaje ale utilizării lifturilor hidraulice.

Sursa: www.science.howstuffworks.com